Wat voeren wij onze vogels

Wij voeren al onze vogels een zaadmengeling van Van Himbergen 204 dit vinden wij een goed Tropische zaadmengeling  dit vullen wij aan met paddy en boekweit. Deze twee laatste zaden mengen we hoofdzakelijk bij voor onze Japanse meeuwen, boekweit is nogal een behoorlijke harde zaadsoort maar de Japanse Meeuwen weten hier wel raad mee en ze hebben aan deze zaden een tijdverdrijf omdat ze er wel een poosje mee bezig zijn om deze zaden te pellen. We voeren onze vogels wel gerantsoeneerd zodat s'avonds als we gaan voeren alle zaden op zijn. Per vogel krijgen ze 1 schepje ( uit de baby voeding) zaad. Als er jongen zijn wordt er de eerste week geen extra zaad aangeboden er wordt alleen meer eivoer gevoerd.

Onze vogels krijgen een eivoer aangeboden van het merk Orlux (wildzang mengeling) en van Succes met een verhouding van 1 op 1. Dit eivoer maken wij aan met Rusk welke we eerst 10 minuten in heet water laten wellen. Ook voegen we aan deze eivoer mengeling wat vitaminen en sporenelementen  toe samen met pinky's en buffelowormen uit de diepvries. Dit eivoer bieden we de vogels iedere morgen aan en als er jongen in het nest liggen krijgen de vogels twee keer per dag een portie. De buffelo's worden weggelaten als de Ceresamadines jongen hebben, anders worden ze te fel en willen ze de jongen wel eens uit het nest gooien.

Natuurlijk ontbreekt Maagkiezel / Oestergrit en Sepia niet bij ons evenals gedroogde eier schalen. Ook worden de vogels regelmatig verwend met trosgierst, dit krijgen ze ook als de jonge vogels pas zijn uitgevlogen, de zaden zijn wat zachter waardoor de jonge vogels ze wat gemakkelijker kunnen pellen en sneller zelfstandig gaan eten.

De verlichting staat bij ons het hele jaar op 15 lichturen, de lampen die wij gebruiken zijn van het merk Osram type Biolux hoogfreqent. Voor dat het licht s'morgens aan gaat en s'avonds uitgaat brandt er een half uur 3 lampjes van 9 Watt.

Ook is de kweekruimte voorzien van noodverlichting voor het geval je stroomuitval krijgt als de poppen net van het nest zijn.

Ventilatie draait 2 maal per dag een half uur, geschakeld via een tijdklok.

Bodem bedekker

In de broedkooien en vluchtjes gebruiken we kranten, na diverse produckten te hebben gebruikt zoals, zand beukensnippers vinden wij kranten toch het best bij ons passen een groot voordeel vind ik dat je geen rommel tussen de laden krijgt en ook heb je hier minder stof van. Nadeel is dat je de kooien vaker moet verschonen, minimaal 2 x in de week. Deze bodem bedeker is niet geschikt voor alle vogels met name zebravinken en kanarie's zullen de kranten binnen de kortste keren versnipperen.

De temperatuur bij ons in de kweekruimte is tijdens het broedseizoen tussen de 15 en 17 graden.

Hoe doen wij het op de TT

Plusminus een week of 7 voor de eerste Tentoonstelling vangen we de vogels uit de buitenvoliére en worden ze binnen geplaatst in TT kooien, dit doen we soort voor soort eerst dus alle ceresamadines daarna alle meeuwen enz, hier blijven ze twee dagen in staan we zoeken dan onze kweekvogels en onze TT vogels uit wat er dan overblijft gaat in de verkoop. De vogels die uitgekozen zijn om diverse TT te bezoeken gaan bij ons in broedkooien van 60 cm ,om meer body te krijgen (wel heel belangrijk een iel vogeltje op de TT zal nooit geen kampioen worden)  we voeren in deze periode het percentage witzaad ook iets op naarmate de TT naderd krijgen de vogels meer eivoer en diepvries pinky,s in die 6 á 7 weken kun je ook zien dat de vogels rustiger worden in de broedkooien. Opkooien in TT kooien doen we nooit ze gaan zo uit de broedkooien naar de TT's, we laten de vogels wel baden in zout water, door het zout gaat de vet laag van de veren en de vogels poetsen daar na hun veren weer goed om ze weer intevetten zo krijg je mooie glanzende veren de laatste twee weken geen zout meer in het badwater doen, het invetten van de snavels en poten begin ik niet aan, ik pak de vogels voor de TT zo weinig mogelijk in de handen. Om ze goed in conditie te houden tussen de TT doen wij verder niet veel bijzonders voor, als ze terug komen gaan ze weer in de broedkooien en hopen we maar dat ze niet in de rui vallen, een ui in het drinkwater heb ik ook al wel eens een keer gedaan maar of het helpt, geen idee, ik doe het nooit meer. Zorg in ieder geval er voor dat alles een mooi verzorgt geheel vertoont dus ook dat de TT kooi mooi schoon is. Succes op de TT's

 

 

 

 

 

 

 

.

.