Hier houden we U op de hoogte van de kweekresultaten 2015


In het logboek van 2011 / 2014 staan ook veel leuke en interessante verslagen13-11-2015 

Het jaar is al weer bijna voorbij , en voor wat betreft het bijhouden van mijn website moet ik mij eigenlijk diep schamen, dit jaar heb ik er weer weinig tijd aan besteed. Zal jullie toch even  bij praten hoe het er voor staat. Dit jaar hebben we maar 1 ronde gekweekt in de broedkooien daarna zijn alle vogels naar de buiten voliére verhuist, om de eenvoudige reden dat we er dan minder werk aan hadden wat betreft het schoonmaken en voeren van de vogels, nog steeds zijn we bezig met een verbouwing en ook dit neemt veel tijd in beslag. Maar het wordt straks weer kouder en vochtiger dus vorige week  begonnen om de vogels weer naar binnen te halen en direct maar begonnen met het uitzoeken van de vogels die gaan blijven. Dit jaar zijn er jongen geboren bij de Bruinborst rietvinken / Borneo bronzemannen / Java bronzemanne en bij de Ceresamadines. bij de andere soorten is het dit jaar niet gelukt. We hebben inmiddels onze kweekkoppels voor volgend jaar weer uitgezocht tussen de jonge vogels bij de Bruinborst rietvinken zaten weer hele mooie vogels tussen, we hebben 5 kweek koppels uitgezocht , van de ceresamdines blijven 4 koppels van de Borneo's en Java's 3 koppels dan zijn er nog 4 koppels vuurvinken en 1 koppel zwartbruine Japanse meeuwen, van de andere soorten die we hadden hebben we afstand gedaan. Het is inmiddels weer November dus het Tentoonstellings seizoen is weer begonnen, ondanks dat er van meerder soorten weer prachtige vogels op stok zijn gekomen, hebben we toch besloten om dit jaar geen vogels in te sturen op de tentoonstellingen ook het Nederlandse kampioenschap in Apeldoorn springen we dit jaar over.

05-03-2015    691691188161196699

De eerste jongen liggen hier en daar weer in de nesten, helaas zijn de eieren van de melba astrilden en de Rode druppel astrilden onbevrucht, bij de vuurvinken werden de jongen ook niet gevoerd. Bij de Bruinborstrietvinken is van 1 koppel een man doodgegaan een ander koppel gooide zijn jong eruit en 1 koppel Roodbruin x split maakt totaal geen aanstalten om met nestbouw te begginnen. Twee andere koppels Rietvinken hebben elk 3 jongen 1 wildkleur koppel en 1 roodbruin x split, bij de Ceresamadines zijn ook de eerste 3 jongen even als de Java Bronzemannen en de Borneo Bronzemannen zijn 3 jongen. De eerste twee Borneo's vandaag geringt met ringnummer 201 en 202. ???? Waarom 201 en 202 ??? Ik begin bij nummer 100 met de ringnummers van mijn zoon en met ringnummer 200 voor mijn eigen vogels. We zijn jaren geleden er mee gestopt om met ringnummer 1 te beginnen, vaak met uitzoeken van de vogels gingen wij de mist in met ringnummer 6 en nummer 9, mijn ogen zijn ook de besten niet meer en zo is het voor mij makkelijker te herkennen, 100 nummer is altijd van Marcel en 200 nummers altijd van mij zonder dat ik dan nog naar de rest van de ring moet kijken, zo kom ik niet meer in de war met 6.9 16.91 18.81 61.19 66.99

12-02-2015  koppig

De eerste eieren verschijnen her en der in de nesten, van de twee koppels zwartbruine Japanse meeuwen heeft 1 koppel twee eitjes gelegd en het daar bij gelaten heb er nog twee kunsteitjes bijgelegd en nu zitten ze te broeden. Het ander koppel heeft wel het nest klaar maar nog geen eieren, vorig jaar was de kweek ook niet om over naar huis te schrijven bij de Meeuwen. 1 Koppel Borneo bronzemannetjes spant echt de kroon dit jaar die hadden na vier dagen na het koppelen al hun 1e ei gelegd en zitten al vrolijk te broeden, dit is wel supersnel of de bevruchting goed gegaan is moet straks nog blijken, meestal komen de eieren een dag of tien na het koppelen. De Java's zitten inmiddels ook en bij de Bruinborst rietvinken zijn ook de eerste eieren gelegd. De rode druppel houd voet bij stuk en blijft koppig doorbouwen op het draaiplateau van de voerbak, het voer nu maar op de grond gezet en laat hem zijn gang maar gaan.

08-02-2015     ballen

Vandaag ook de Ceresamadines bij elkaar geplaats. Vorig jaar heb ik niet zoveel tijd aan de vogels besteed wat ook terug te vinden was aan het bijhouden van mijn logboek 2014, heb mij nu toch voorgenomen om er dit jaar meer tijd aan te besteden. Dus vanmorgen ben ik maar eens een uurtje rustig bij de vogels gaan zitten  kijken in mijn schommelstoel :-) om de vogels eens te observeren. Sinds het koppelen had ik  namelijk nog bij geen 1 stel gezien dat de man de pop het hof maakte. De conditie van de vogels lijkt prima te zijn en de Bruinborst rietvink mannen zingen letterlijk hun ballen bijna van hun lijf, maar gebruiken Ho maar dacht ik. Maar toch in het uurtje dat ik bij de vogels zat heb ik bij twee koppels Bruinborst rietvinken gezien dat de man zijn popje trede.  En tot mijn grote verbazing was hierbij ook het koppel dat elkaar de oorlog had verklaart toen ze bijelkaar waren geplaats, het was mij al wel opgevallen dat het al wat rustiger was geworden in de kooi, en nu zijn ze zelfs al samen druk bezig om aan het nest te bouwen. Zo kun je zien waarvan je in eerste instantie dacht dit wordt niets hebben ze straks als eerste hun nest af. De melba astrilde pop ging in het vluchtje steeds op 5cm afstand zitten te kijken naar de man in de Tentoonstellingskooi en bleek totaal niet bang voor de man, dus de stoute schoenen maar aangetrokken en de man toch maar bij de pop in het vluchtje laten vliegen, zo te zien lijkt het hier ook wel weer te klikken de man maakte geen aanstalten om achter de pop aan te jagen en de vogels zitten rustig naast elkaar op stok. De Rode druppels zitten nog maar een dag bijelkaar en zie hier de man is al druk met nestmateriaal aan het slepen, alleen sleept hij het niet in het nest maar op de draaiplateau waar wij het voer op aanbieden. gewoon maar even afwachten wat zijn bedoeling is vorig jaar knutselde hij ook zo hier en daar maar een nestje in elkaar tot we de pop kwijt waren en deze toch in een nestkastje zat te broeden.

Waarom hou ik een logboek bij ?? ten eerste , ik vind het leuk om iets te delen met anderen , ten tweede, kan ik zelf ook altijd terug lezen hoe de kweek voorgaande jaren is verlopen. En ten derde, ben ik ook wel eens nieuwsgierig wie nu mijn logboek volgt en wat anderen er van vinden. Zou het dus leuk vinden als jullie dat in het kort eens willen vertellen via het gastenboek. Hiervoor alvast mijn dank en tot een volgende keer.

07-02-2015     het is begonnen

De meeste koppels hebben hun nest gekregen, de enigste soort die we nog moeten koppelen zijn de Ceresamadines. Het eerste eitje is vandaag gelegd en wel door een koppel zwartbruine Japanse Meeuwen, Bij de Bruinborst rietvinken is bij een paar koppels het nest bouw ook begonnen, ook bij de vuurvinken wordt er met het nestmateriaal langzamerhand wat gerommeld. Vorige week hebben we de pop van de rode druppelastrilde in een vluchtje geplaatst, de man er bij ingeplaats in een Tentoonstellings kooi, daar heeft hij een week gestaan en vandaag hebben we het deurtje opengezet en de vogels bij elkaar gelaten, zo te zien klikt het wel weer tussen de man en pop. Ook de Melba astrilde pop is verhuist naar een vluchtje en net zo als bij de Rode Druppelastrilde hebben we hier de man ook in een kooi er bij geplaats, volgende week gaat deze twee ook samen. Vandaag ook een paar nesten bij de Indische muskaatvinken geplaats in het vluchtje waar twee koppels muskaatvinken in vliegen met nog drie jongen van vorig jaar, van de drie jongen hebben er inmiddels al twee gezongen hoop dat de derde jong een pop is zodat we drie koppels hebben, nog maar effe afwachten

30-01-2014       oorlog

Vandaag toch maar begonnen met het koppelen van de Bruinborst Rietvinken, eerst de broedkooien schoongemaakt en de nesten er in gehangen. Alle koppels hebben tralienestjes gekregen waar eerst een koffiefilter zakje no 6 in geplaatst is en daarna voorzien van een handje vol cocosvezel. Aan de achterkant van de tralienestjes heb ik 4 spijkertjes ingeslagen, ze steken er nog een 1/2 cm uit die ik heb ingesmeerd met vasaline evenals de schroef waar het nestje ophangt. Mocht je last van bloedluis krijgen dan hoop ik op deze manier te voorkomen dat de luizen in het nest komen. Eerst alle vogels op de plank en uitgezocht welke mannen en poppen bij elkaar komen. Heb er dit jaar wel nieuwe vogels bijgekocht dit i.v.m. bloedverversing, heb er 1 pop en 1 man bijgehaald, en ook twee split mannen die tegen onze twee Roodbruine poppen komen. Ben weer reuze benieuwd hoe het zal gaan met de kweek van de Bruinborsten in de broedkooien, het gaat bij deze soort niet altijd van een leien dakje.  Het begon al leuk met het koppelen vandaag, 5 koppels zitten mooi tevreden naast elkaar op stok en de mannen zingen tegen de poppen....... Behalve natuurlijk weer het mooiste koppel in mijn ogen, had voor mijn man die in apeldoorn Nederlands Kampioen was een hele mooie overjarig pop met een mooie warmbruine borstkleur ingedachten. Maar tussen deze twee was het natuurlijk weer oorlog in de kooi..... toch maar een paar dagen afwachten of het gaat klikken bij deze twee. Ook hebben we vandaag onze twee koppels zwartbruine Japanse Meeuwen samen gezet. Zondag maar weer verder met kooien schoonmaken en koppelen, dan zijn de Vuurvinken en de Bronzemannen aan de beurt.

26-01-2015

De kweek koppels voor 2015 zijn weer compleet, nu de Tentoonstellingen achter de rug zijn kunnen we ons weer voorbereiden op de kweek van 2015. De mannen en poppen zitten nu nog gescheiden volgende week gaan we kijken welke vogels tegen elkaar komen, en dan gaan we binnenkort de eerste koppels samenstellen. Dit jaar is besloten om alle koppels Bruinborst Rietvinken in de broedkooien te gaan plaatsen, 4 koppels wildkleuren en twee koppels Roodbruin x split. Borneo bronzemannetjes hebben we nog 2 koppels van en van de Java bronzemannetjes nog 1 koppel. In de vluchtjes gaan we het nog een keer proberen met een koppel Melba astrilden en een koppel Rode druppelastrilden. Met de vuurvinken en Ceresamadines wachten we nog even met de kweek. Wel gaan we 2 koppels Zwartbruine Meeuwen koppelen. De Indische muskaatvinken gaan in kolonie in een vluchtje 3 koppels en nog 3 jongen van 2014.