eind van het jaar.

Het jaar 2014 is bij ons weer omgevlogen, helaas heb ik dit jaar weinig tijd gehad (besteed) aan onze website. met volle moed gaan we toch weer beginnen aan 2015, en zal er voor zorgen dat het logboek van 2015 meer up to date blijft. toch alle volgers van onze site bedankt voor een bezoek aan onze site en een goed en gezond 2015.

Harm Berend en Marcel

16-02-2014  De start

2014 Is al weer een poosje van start, het jaar is voor ons weer prima begonnen met de behaalde resultaten op het Nederlandse Kampioenschappen op Vogel 2014 in Apeldoorn de resultaten kunt U lezen op de pagina Apeldoorn. De kweek is dit jaar iets later ingezet als andere jaren, meestal beginnen we op 1 februari maar de meeste koppels hebben wij vandaag pas bij elkaar gezet. We zijn dit jaar begonnen met een grote verbouwing bij het nieuwe huis van Marcel, en nu merk ik het al dat de vogels minder aandacht krijgen als eigenlijk zou moeten, de nesten zullen wij de komende week ook bij de koppels plaatsen. Wel hadden we vorige week al een paar koppels gezet en wel  1 koppel borneo bronzemannetjes welke nu 5 eitjes hebben en de roodbruine pop bruinborstrietvink samen met haar vader ook hier liggen nu de eerste eieren. en in een vlucht nog 3 koppels rietvinken samen waar vandaag in twee nesten eieren lagen. We zullen jullie de komende tijd weer op de hoogte houden hoe de kweek weer verloopt.

 

Vr Gr Harm Berend en Marcel

16-05-2014 Wel of geen natuurbroed

Nodig tijd voor een update, het aantal jongen wat we deze jaar verwachten te kweken zal een stuk lager liggen dan voorgaande jaren, De eerste ronde is achter de rug in de broedkooien, met de meeste koppels niet weer aan een tweede ronde begonnen dit in verband met te druke werkzaamheden maar de vogels laten vliegen in de buiten voliére, als ze daar nog verder gaan kweken is het mooi meegenomen heb nu al gezien dat een koppel Bruinborst rietvinken en Ceresamadines al weer zitten te broeden tussen de hedra's,  waar ze en vrijstaand nest hebben gebouwd. Zo als boven op de foto is te zien brachten de java bronzemannetjes hun eerste ronde 5 jongen op stok, het andere koppel had onbevruchte eitjes. Van de Borneo's zitten een paar jongen op stok evenals van de Bruinborst rietvinken, binnen in de kooi is 1 roodbruine geboren en inmiddels zelfstandig deze vogel gaat dit jaar niet naar de voliére i.v.m opbleken wil deze vogel bewaren voor de TT en verwacht dat hij dan iets egaler van kleur blijft dan zijn moeder die wel in de buiten voliére de zomer heeft doorgebracht. Het koppel Roodbruin x split zit binnen wel weer te broeden. De Ceresamadine kweek verloopt niet zo vlot dit jaar hier hebben we nog maar drie jongen van op stok, ook zijn de eerste 3 vuurvinken zelfstandig. Bij de Rode druppel astrilden waren zaterdag 4 jongen geboren op het moment dat er 1 jong uit was hebben we het jong met de eitjes overgelegd naar een koppel meeuwen, maar wat wil nu het geval !! de meeuwen gingen niet voeren met als gevolg zondag de eerste doode jong en anderen zichtbaar verzwakt, zondag avond de jongen maar weer terug gelegd bij de druppels 1 heeft het niet gered maar twee zijn er nu na 5 dagen nog in leven, we geven de druppels rode muggelarven (diepvries) en eivoer met diepvries pinky's, vandaag ook voor het eerst een paar levende piny's gegeven. Hier wordt veel over geschreven dat dat niet goed is voor de vogels omdat er ammoniak in zit, ik heb de pink's eerst 10 min in koudwater gelegd zo dat de darmen schoon worden bewaar ze nu in een laagje droog eivoer. Of het goed gaat of niet ,we zullen zien ik weet wel dat ik op deze manier vroeger wel dybowsky astrilden heb gekweekt. Maar die zaten toen buiten en konden natuurlijk zelf mugjes en dergelijke bijvangen. Zo kun je toch zien dat je niet te snel van je principes af moet stappen wat ik bedoel is natuurbroed, als je overlegd naar een koppel meeuwen gaat het ook niet altijd goed, heb inmiddels wel 2 koppels bonte meeuwtjes aangeschaft ook i.v.m de kweek van de Melba astrilden hier hebben we 2 koppels van welke met de nestbouw zijn begonnen, deze vogels is moeilijk aan te komen en natuurbroed is er volgens mij (haast) nog nooit gekweekt in Nederland, hier wil ik dus wel graag een paar jongen van op stok (als het wil lukken met de meeuwtjes natuurlijk) mochten we er een paar van op stok krijgen ga ik het volgend jaar proberen om natuurbroed te kweken, helaas droom ik daar nu alleen maar van !!!  Tot een volgende keer.