Hier houden we U op de hoogte van de kweekresultaten 2013

In het logboek van 2011 en 2012 staan ook veel leuke en interessante verslagen

 

26-12-2013 op naar 2014

Het  werd alweer nodig tijd om onze site weer eens bij te werken, het jaar loopt ten einde en de feestdagen zijn weer aangebroken. De kweek is bij ons nog niet begonnen daar starten wij pas mee op 1 februari en vanaf die dag zullen wij ook weer beginnen om ons Logboek 2014 geregeld weer te gaan bijhouden met de kweekresultaten. Nog even een klein terugblik over de laatste maand van dit jaar, de tentoonstellingen zijn weer achter de rug met uitzondering van Vogel 2014. Wij hebben meegedaan aan twee tentoonstelling, bij mijn vereniging in Duitsland  werd een Borneo bronzemannetje vereinsmeister, en we hebben deelgenomen aan onze onderlinge TT in Nederland hier behaalde een zwartbruine Japanse Meeuw het kampioenschap Tropische vogels. Over de keuring van de Bruinborst rietvinken was ik een beetje teleurgesteld in mijn ogen hadden deze vogels een puntje meer verdiend, wel zeer tevreden waren we met een stam Indische Muskaatvinken van 4 x 91. Voor het Nederlandse kampioenschap Vogel 2014 hebben we 13 vogels ingeschreven of we hier goed aan gedaan hebben weet ik niet 13 staat nu eenmaal bekend als ongeluks getal :-) . De 4 Bruinborst Rietvinken zitten er tot nu toe top bij moet ik zeggen hier zijn de verwachtingen dus hoopvol van, maar zo als jullie weten is op de TT in Apeldoorn de concurentie moordend. Verder gaat er nog een Borneo en twee Java's en drie Muskaatvinken naar toe, ook hebben we drie ceresamadines ingeschreven maar deze zijn er nog niet helemaal klaar voor. Onze vogel bestand is wel weer uitgebreid met een paar andere soorten we hebben ons twee koppels grote Cubavinken aangeschaft en eigenlijk hadden we met deze erbij soorten genoeg, maar door toeval konden we ook nog een paar Vuurvinken , Rode Druppelastrilden en Melba Astrilden over nemen, het bestand is dus behoorlijk uitgebreid we gaan dus van onze andere soorten een paar koppels minder aanhouden. Alle lezers van onze site wens ik nog een goed, maar ook een heel gezond kweekjaar 2014 toe. Tot in het nieuwe jaar . Vr Gr Harm Berend en Marcel

29-09-2013 uitzoeken

Het uizoeken van de vogels is begonnen de Ceresamadines zitten al in de broedkooien, het is nu oordelen welke vogels geschikt zijn voor de Tentoonstelling en voor de kweek van volgend jaar. Vandaag probeer ik ook de eerste Bruinborst rietvinken uit te vangen en vervolgens zullen de andere soorten ook aan bod komen om te worden uitgezocht, als alle vogels straks weer binnen zijn en uitgezocht vermeld ik op onze site welke vogels er verkocht worden over 4 week hebben we onze eerste Tentoonstelling al in Duitsland, en voortijd wil ik graag zo veel mogelijk vogels wegdoen zodat we meer ruimte houden voor onze show en kweekvogels. De vogels die besteld zijn zullen uiteraard bij ons zitten blijven.

15-09-2013 Technische dag

Gisteren met een paar vogels naar de technische dag van de JMC / NZC , dit is de eerste keuring van dit jaar, had deze  keer alleen maar jonge vogels van dit jaar meegenomen. Het mooiste aan deze keuring is dat je samen met de keurmeester je eigen vogels kunt bespreken. Omdat bij ons alle vogels nog in de voliére vliegen en nog niet opgekooid waren geweest wist ik voortijd eigelijk niet wat ik van de vogels kon verwachten ook heb ik de vogels niet uitgezocht maar de vogels meegenomen die het eerst binnen kwamen in het binnenverblijf, deze 1 dag van te voren uitgevangen en in de TT kooien geplaatst, wat mij wel direct opviel was de kwaliteit van de bruinborst rietvink wildkleur, ook de roodbruine rietvink heb ik meegenomen, van deze vogel had ik totaal geen idee van hoe hij het zou doen, z'n conditie was in ieder geval prima. De vogels werden gekeurd door een keurmeester uit het midden van het land, iemand die mijn vogels volgens mij nog nooit gekeurd had. Een paar vogels (had er 9 meegenomen) waren nog niet helemaal klaar hier en daar miste nog wat bevedering. Toch moet ik zeggen dat de vogels het boven verwachting deden, 1 Java bronzeman was nog te klein en had nog jeugdveren 87 pn, maar zijn broertje die 3 maanden ouder was kwam al tot 92 pn. Ook aan het bruinrug ekstertje mankeerde nogal wat bevedering / conditie 88 Borneo kwam tot 89 . Een ceres / muskaatvink / japanse meeuw haalden 91 punten. De roodbruine rietvink kreeg alle lof van de keurmeester wat betreft type en formaat en ook wat betreft kleur hij was iets te bleek op het rugdek dat kan zijn gekomen omdat hij in de buiten voliére heeft gevlogen. De vogel kreeg 92+. Maar helemaal weg was de keurmeester van de Bruinborst rietvink wilkleur, Kleur / tekening / en type was uitstekend en hij beloonde de vogel met 93 punten in zijn groep bij de Lonchura's. Later werd de Rietvink ook nog uitgekozen als Algemeen Kampioen van de Tentoonstelling, Het was voor mij en mijn vogels weer een geslaagde dag.

14-06-2013     lekker rustig

Het is al weer een poosje geleden dat ik het logboek heb bijgewerkt, er is de laatste tijd ook niet zoveel meer te melden we hebben  momenteel alle broedkooien leeg alle jongen zijn zelfstandig en de hele meute is verhuist naar de buiten voliére, hier zijn veel slaapnesten gebouwd waar de vogels in overnachten. Gebroed wordt er haast niet, heb gisteren nog wel twee Ceresamadines geringd en ontdekte vandaag twee jonge Bruinborst rietvinken van een dag of vijf oud in een nestje verborgen in de hedra's, het is dus lekker rustig in het binnen verblijf een stuk minder werk wat betreft voeren en schoonmaken. Vorige week al een weekje genoten van het Griekse zonnetje en binnenkort is het weer vakantie, dus een beetje minder werk past mij prima, we hebben dit jaar toch weer een stuk of 80 jongen op stok gekregen uit twee rondes we zijn hier wel weer tevreden mee,  hoewel we van sommige soorten toch iets meer verwacht hadden, iedereen een goede vakantie gewenst en mocht er hier nog iets bijzonders te melden zijn dan kunnen jullie dat hier natuurlijk weer lezen in onze logboek

12-05-2013  Weer een paar jongen

Bij de Bruinborst rietvinken zijn vandaag uit beide nesten de eerste jongen uitgevlogen. Het laatste koppel Ceresamadines in de broedkooi hadden gisteren twee jongen vandaag was er al 1 uitgegooid de ander had vanavond nog geen voer in de krop deze heb ik overgelegd naar een ander koppel ceresamadines in de voliére, hier was vandaag ook net 1 jong geboren, de laaste koppel gaat straks ook maar naar buiten, dit jaar een slecht jaar geweest wat betreft de kweek van de ceresamadines in de broedkooien. Bij de kolonie muskaatvinken vandaag drie jongen geringd en ook in een ander nest nog drie jonge muskaatvinken zien liggen welke een dag of drie oud zijn, ook het koppel Java bronzemannetjes in de grote vlucht hebben drie jongen van een dag of twee oud. De komende week de vogels buiten maar eens goed in de gaten houden er zijn al een paar nesten waar 1 of meerdere eieren in liggen maar heb geen idee van welke vogels, volgens mij ook van de bruinborst rietvinken maar ben hier nog niet zeker van.

30-04-2013   Zwarte Koningsdag

De twee jonge bruinborstrietvinken van het koppel waar de mutant uit is gekomen lagen vanmorgen dood in het nest met nog wat voer in hun krop, geen idee wat hier aan de hand is geweest, er zat geen luis in het nest het enige wat ik kan bedenken is dat de jongen het afgelopen nacht toch te koud hebben gehad, binnen brandt ook geen verwarming meer en als de ouders afgelopen nacht niet op het nest gezeten hebben kan dat best eens de doodsoorzaak zijn geweest. Ook het enige jonge Borneo lag gisteren al koud in het nest en was al meer dood dan levend heb hem nog bij twee jonge meeuwen in het nest gelegd maar dat heeft niet meer mogen baten. En ook 1 van de 5 jonge rietvinken die ik gisteren heb geringd was uit het nest gegooid, de andere vier maken het prima, (vreemd) misschien is er wel iets misgegaan met het ringen en is hij in het nest gestorven en daarna door de ouders er uitgegooid. Dus deze Oranje koningsdag kwam bij mij over als een zwarte dag. Maar er zijn natuurlijk ook nog de mooie dingen, de 5 jonge Javabronzemannetjes zijn nu allemaal geringd en bij een ander koppel zijn ook al weer twee jonge Java's geboren. 

28-04-2013      Spoorloos

De vogels in de buitenvoliére vermaken zich hier prima, heb ook gezien dat er al wat nesten worden gebouwd, wie zich hier mee bezig houden is nog een raadsel. Vandaag weer 10 jongen laten vliegen in de voliére, er zitten nu een 70 tal vogels in . 1 Van de jonge bruinborst rietvinken is gisteren uit het nest gevallen, ze zitten in een talie nestje en hebben hier haast geen nest gebouwd, er is dus maar een klein opstandje aan de voorkant  hier heb ik nu een stukje hout bij opgezet zodat de voorkant  iets hoger is geworden, morgen moet ik de overige drie ringen, en ga dan ook gelijk maar even kijken hoe het nestje van 5 het maakt. Bij de Java bronzemannetjes lagen tot mijn verbazing nu 5 jongen in het nest, hier zijn dus alle eieren uitgekomen, morgen  ga ik  de oudste twee ringen de andere drie zullen nog 1 á 2 dagen moet wachten. Bij de Japanse meeuw is het inderdaad bij twee jongen gebleven en bij de Borneo bronzemannetjes lag maar 1 jong meer in het nest geen idee waar het andere jong is gebleven, bij het verschonen van de lade controleren wij wel altijd goed of hier iets in ligt, misschien hebben ze het jong ook wel in het voerbakje gedumpt en is hij op deze manier verdwenen zonder dat we het gemerkt hebben.

 

23-04-2013    50 %

Bij het koppel Java bronzemannetjes liggen nu 4 jongen de andere beide koppels hebben ook weer eieren. Bij de Japanse meeuwen zijn twee jongen geboren ik denk ook dat het hier bij blijft de andere eitjes zijn volgens mij onbevrucht. Bij 1 van de nestjes Bruinborst rietvinken waar 4 jongen lagen is nog een 5e uitgekomen. Het koppel Bruinborsten waar in de eerste ronde een roodbruine is uitgekomen hebben nu weer twee jongen, volgens de berekening is de kans op een roodbruine 1 op 4, maar in de eerste ronde hadden ze maar 1 jong de roodbruine, ik ga er nu van uit dat de kans toch 50% is op een roodbruine er liggen ook nog drie onbevruchte eieren in het nest, we wachten dus maar weer af tot de eerste vleugel pennen doorkomen

21-04-2013 dartelen in de wei

Even weer een update, het koppel Bruinborst rietvinken in een vluchtje heeft voor de tweede keer hun jongen weer niet gevoerd 2 hebben ze de eerste dag er uitgegooid en de derde wordt een paar dagen gevoerd en laten hem dan ook verhongeren, hierna hebben we bij deze vluchtje ook maar de tussenwand weggehaald ook deze vogels kunnen nu naar buiten. Er zijn inmiddels al heel wat vogels naar buiten gegaan bijna alle Ceresamadines op 1 koppel na hiervan zijn net de jongen uitgevlogen. De eerste jonge vogels zijn vorig weekend ook naar buiten verhuist, het waren net kalfjes die voor het eerst in de wei dartelen, alle takjes en bladeren werden aandachtig onderzocht door de jongen en ze waren dol blij volgens mij in de grote voliére. De muskaat vinken uit de kolonie hebben ook weer eieren. Binnen zijn weer twee Borneo's geboren deze had ik al niet meer verwacht ze waren 8 dagen te laat en de eieren leken mij niet meer goed maar had ze toch laten liggen. Ook zijn er in de broedkooi vier Muskaatvinken geboren maar hiervan hebben ze er twee uitgegooid, en er zijn  twee nestjes met elk vier Bruinborst rietvinken, ook waren er vanmorgen twee Java's uit heb er eigelijk niet opgelet of er nog meer bevruchte eitjes bij waren, heb het de laatste weken nogal druk gehad om een mooi plekje te maken naast de voliére gelukkig is dit ook af en kan ik vanuit onze nieuwe tuinhuis de vogels nog beter in de gaten houden.

05-04-2013 zelfstandig

Vorige week zijn de eerste jongen van de ouders gehaald een paar ceresamadines / Borneo bronzemannetjes en Java bronzemannetjes, morgen kunnen er weer een paar Java bronzemannetjes / Japanse meeuwen / Bruinborst rietvinken / Muskaatvinken en Bruinrug ekstertjes worden uitgevangen de jongen zijn allemaal 35 dagen oud of ouder. De jongen verhuizen eerst naar een broedkooi van 120 cm hier kan ik ze nog goed een paar dagen in de gaten houden, ze krijgen wel gelijk een kleuringetje om dan kunnen we straks als de jonge mannen beginnen te zingen hun ringnummer noteren. We hebben al wel  twee koppels Ceresamadines bij elkaar weg gehaald omdat we ruimte moesten hebben voor de jongen, deze Ceresamadines kunnen straks gelijk met de jongen naar buiten dan kunnen ze daar nog een rondje doen. Ook hebben we een tussen wand verwijderd bij de kolonie muskaatvinken dan kunnen alle muskaatvinken ook naar buiten. Morgen de Buitenvoliére verder opknappen er moet nog 1 muur geverfd worden in de kleur terracotta (als de vogels daar niet blij van worden !!) en de nestkastjes al vast weer ophangen, volgend weekend komen de temperaturen buiten weer in de dubbele cijfers ik hoop dat dan de eerste vogels naar buiten kunnen. Er zijn er ook nog 4 Ceresamadines geboren en moeten er nog drie eitjes uitkomen ook heb ik nog 1 Bruinrug ekstertje geringd. De Bruinborst rietvinken zijn weer aan hun 2e ronde begonnen.

27-03-2013 nog te koud !!

De laatste dagen is er niet veel nieuws te melden wat betreft het broeden van de vogels, de eerste jongen laten zich steeds meer zien en beginnen uit te vliegen. Bij de Java bronzemannetjes zitten nu 6 jongen op stok, 1 heeft het niet gered en lag helemaal uitgedroogd onder in het nest, bij het 4e koppel zijn de 4 jongen  al wel geringd. De jonge Borneo's en Bruinborst Rietvinken zitten op stok evenals de drie Bruinrug ekstertjes. Ook het eerste nestje Japanse Meeuwen zijn uitgevlogen. Wachten is nog op de zes jonge muskaatvinken in de kolonie dat die gaan uitvliegen de jonge muskaatvinken in de broedkooi zijn er al wel uit, dit ouder koppel is al weer druk bezig om hun nest weer opnieuw te bouwen, deze had ik al schoongemaakt en reeds weer terug gehangen, bij de andere soorten heb ik de nesten nog niet weer hangen, meestal als de jongen uitvliegen verwijder ik het nest en hang deze een week later weer terug.  Nu is het wachten dat het weer buiten beter wordt 27 Maart en nog steeds 4 graden vorst in de nacht, mijn bedoeling was om de jonge vogels straks naar buiten te doen in de voliére, maar dan zullen de temperaturen eerst behoorlijk moeten stijgen.

19-03-2013  daar is't ie dan !!!!!!

De Mutatie

 Pa met z'n kroos

16-03-2013    1e ronde

De eitjes van de eerste ronde zijn uit, als alles groot gaat komen gaat de 1e ronde ons 46 jonge vogels opleveren. Al met al geen slecht resultaat, hoewel wij bij sommige soorten toch wat meer jongen hadden verwacht, vooral van de Ceresamadines hadden we meer verwacht. Bij het laatste koppel Bruinborst rievinken was maar 1 ei bevrucht, deze is wel uitgekomen maar na drie dagen vond ik hem weer op de bodem van het vluchtje, 1 jong valt meestal ook tegen, als er meerdere jongen zijn worden de ouders  meestal door het gebedel van de jongen sneller aangezet om te voeren. Volgende ronde beter, het zijn ook nog jonge vogels van vorig jaar, evenals het andere koppel dat de eerste ronde onbevruchte eitjes had, die zitten nu weer te broeden op vijf eitjes en nu kan ik bij drie eieren al zien dat zich er een vrucht aan het ontwikkelen is. De Ceresamadine en Java Bronzemannetje die ik laatst bij de meeuwen had gelegd groeien ook goed en zijn inmiddels al geringd. Het 4e koppel Java Bronzemannetjes die in de vlucht zit samen met de Bruinborst rietvinken hebben ook 4 jongen, het 4e jong is vandaag uitgekomen, de andere drie hadden al voer in hun krop, dit lijkt dus ook wel goed te gaan. In de kolonie muskaatvinken heb ik vandaag zes jonge vogels geringd, ook bij de Japanse Meeuwen zijn vandaag nog 4 geringd. Even samenvatten dan zijn er 6 ceresamadines / 7 Japanse Meeuwen / 8 Muskaatvinken / 3 Bruinrugekstertjes / 3 Borneo Bronzemannetjes / 7 Bruinborst Rietvinken en 12 Java Bronzemannetjes van deze groep moeten er nog 6 worden geringd.

13-03-2013   Gefladder

Kon mijn nieuwsgierigheid toch niet bedwingen en heb even in de nesten gegluurd bij de kolonie Indische Muskaatvinken, heb de eieren verwijderd uit het nest waar de jong was uitgegooid, in het ander nest lagen twee jongen en 1 heel klein uitgedroogd jong,  in het derde nestje lagen vier jongen, de zes jongen zijn nu een dag of 4 en worden zo te zien wel goed gevoerd. Ook het gefladder is begonnen in de kooien de eerste jongen begginnen uit te vliegen, de Borneo bronzemannetjes vlogen al wat onhandig door de kooi vanmorgen.

11-03-2013  abracadabra

Vererving is voor mij eigelijk abracadabra, en eigelijk ook niet nodig voor ons omdat wij altijd met wildkleur vogels kweken, maar nu er een roodbruine Bruinborst rietvink is geboren heb ik toch maar even gegoogeld en op verschillende forum's iets gelezen. Het blijkt dat de vererving bij deze vogels autosomaal en recessief vererfd.

  • Wk        x   Br          = 100% Wk / Br
  • Wk        x   Wk / Br  = 50% Wk + 50% Wk / Br
  • Wk / Br  x   Wk / Br  = 50% Wk / Br + 25% Wk + 25% Br
  • Wk / Br  x   Br          = 50% Wk / Br + 50% Br
  • Br         x    Br          = 100% Br

De beide ouders waar de Roodbruine uitkomt zijn Wildkleur dus beide split. De ouders van de ouders waren ook wildkleur dus 1 van deze twee is ook split geweest of beide. En ook de ouders van deze vogels waren wildkleur hier hebben dus al splitten bij gezeten deze vogels waren afkomstig van een Duitse kweker. De Duitse vogels had ik tegen twee vogels gezet die hier onverwant aan waren en van deze weet ik haast zeker dat hier geen splitten bij zaten. Dit jaar zijn jonge vogels uit beide lijnen tegen elkaar gekomen. Dus toevallig dat ik iedere keer splitten heb gebruikt. Hoop dat ik het zo goed uitgezocht heb, zit ik er toch naast met de vererving laat het mij dan even weten

10-03-2013 het zal toch niet waar zijn !!!!!!!

Het was mij twee dagen geleden al opgevallen toen ik de twee Bruinborst rietvinken die ik samen had gelegd ging ringen dat er kleurverschil in de beide jongen was, vanmorgen de jonge vogels nogmaals bekeken en inderdaad het grootste jong is duidelijk veel lichter in de pennen dan het kleinste. Dit zal toch geen roodbruine worden !!!!!!! Hier wordt ik niet vrolijk van mutaties zijn niet mijn favoriete vogels. Het vreemste vind ik nog dat dit een jong is van mijn eigen vogels de moeder is van 2010 en de vader van 2011, het jong wat ik bijgelegd had zit wel bloed in van iemand anders, maar ik ben er 100 % zeker van dat dit jong van mijn eigen koppel is. Als dit dus zo is dan moet er ergens een vogel split zijn voor roodbruin zijn geweest. We kweken al vanaf 2009 dit zou dan de eerste rooie zijn.!!!!!! Wordt vervolgd als de jongen beter in hun veren zitten laat ik weer een foto zien. Als iemand zeker weet dat dit een roodbruine wordt, laat het mij dan even weten. Zal de foto ook in het album plaatsen hier kun je de foto vergroten.

10-03-2013  Kleiner dan klein

Ze moeten ook niet kleiner worden hier een foto op de dag van ringen van de Bruinrugekstertjes

08-03-2013

Vandaag het nestje met 5 Bruinborstrietvinken geringd en ook de twee die ik had samen gelegd dus 7 stuks geringd. Wilde ook de bruinrugekstertjes ringen maar hiervan waren er twee nog te klein. De Jonge muskaat vink die alleen in een nestje lag bij de kolonie is er toch nog na een dag of vijf uitgegooit, hij was al wel mooi gegroeid, vandaag heb ik opnieuw nestcontrole gedaan en in de andere twee nestjes van de kolonie lagen nu ook samen vijf jongen, ook is er een nestje met vijf Japanse Meeuwen. Bij het derde koppel Java bronzemannetjes waar 1 jong was zijn niet meer uitgekomen zoals ik ook had verwacht deze heb ik samen met 1 jonge ceresamadine die ook alleen was overgebleven bij een koppeltje meeuwen gelegd die onbevruchte eitjes hadden, ze liggen er nu samen een dag of drie ben bang dat het java jong iets achterblijft hier.

02-03-2013 - jongen gooien

Het is begonnen de eerste jongen zijn uit het nest gegooid, maar het valt nog wel mee ;-) . De beide koppels Bruinborstrietvinken die we kweken in de broedkooien hebben er allebei er een jong uitgegooid, bij 1 koppel lag de jong er nog maar net en leefde nog deze heb ik opgewarmd en weer teruggelegd, maar hij lag de volgende dag wel dood in het nest, hij is er dus niet weer uitgegooid, misschien zijn ze ook wel aan de ouders blijven hangen toen dezen het nest verlieten. Beide kopels hadden elk twee jongen, nu dus elk maar 1 meer, heb daarom 1 jong overgelegd naar het ander nest zo dat daar weer twee jongen liggen, tussen de jongen zit twee dagen verschil in leeftijd ik kan dus het verschil wel zien tussen de jongen mocht ik ze nog mogen ringen. Het koppel Bruinborsten in het vluchtje, waar 1 van mijn mooiste mannen in zit hebben 5 jongen en worden zo te zien prima gevoerd door de ouders (tot nu toe). In een ander vluchtje zit ook nog een koppel te broeden, hier moeten we nog even een weekje op wachten voor die uitkomen. Bij de Muskaatvinken in de broedkooi hebben we de eerste twee jongen geringd deze koppel had er ook drie maar 1 heeft het niet gered. In de kolonie is de eerste jong ook geboren. Bij de Javabronzemannetjes was al 1 nestje met drie jongen die nu ook geringd zijn. Het tweede koppel die twee jongen hadden hebben er nu 4. Bij het derde koppel had ik de eieren al afgeschreven die leken mij afgestorven maar tot mijn verbazing lag hier vanmorgen ook 1 jong. Het 4e koppel in het vluchtje hebben ook bevruchte eitjes dit koppel is een broer en zus hier zit de man bij die witte omzoming om zijn veren heeft (foto's hiervan in het album). Bij de oude koppel Bruinrugekstertjes heb ik de eieren verwijderd dit is niets geworden, een ander koppeltje heeft 4 jongen die al een paar dagen oud zijn, het derde koppel is later begonnen met leggen en zit nog te broeden heb bij dit koppel nog niet gekeken of ze bevrucht zijn we zien het vanzelf. Bij de Ceresamadines is nu ook een tweede koppel die jongen heeft nog even afwachten hoe het gaat met voeren, bij de andere koppels liggen nu kunsteitjes zodat ze niet te snel weer zouden begginnen aan hun tweede ronde. Er zijn ongeveer tussen de 30 en 35 jongen nu, niet allemaal grote nesten maar we zijn nog steeds tevreden zoals het tot nu toe gaat.

25-02-2013  -  het begin is er

De eerste jongen zijn geringd, 3 Borneobronzemannetjes. Bij de Javabronzemannetjes zijn bij twee koppels inmiddels jongen 1 nestje van 3 en vandaag waren er bij het tweede koppel ook twee jongen uit, bij het derde koppel moeten de eieren eind deze week uitkomen, het vierde koppel die samen met een koppel Bruinborstrietvinken in een vluchtje zitten hebben vandaag ook hun 4e ei gelegd. Er zijn 3 Indische muskaatvinken geboren in de broedkooi had hier twee meer verwacht maar denk dat die niet meer uitkomen. Bij de drie koppels in het vluchtje zijn bij alle drie nesten wel wat bevruchte eitjes al te zien, niet alle eitjes zijn daar bevrucht maar het valt me toch mee dat er al wat bevruchte eitjes bij liggen in deze kolonie. Morgen kunnen ook de eerste eieren bij de Bruinborstrietvinken uitkomen. Van de Japanse Meeuwen zijn er nu 4 jongen. Bij de Ceresamadines wil het nog niet zo vlotten 1 koppel had de eitjes er uitgegooid 1 koppel voerde de jongen niet een ander koppel had maar twee eitjes gelegd en 1 koppel heeft onbevruchte eitjes, gelukkig heeft een ander koppel 4 jongen die goed gevoerd worden en bij 1 koppel staan de eieren op uitkomen. Het begin is er en in totaal zijn er nu 19 jongen, we houden de moed er in.

20-02-2013  -  eieren gooien

Bij de Java bronzemannetjes zijn vandaag ook de eerste 3 jongen uitgekomen, nu nog even afwachten of ze ook gevoerd worden, dit koppel bestaat uit een jonge man van ons zelf en een pop van 2010 die ik dit jaar heb aangekocht. 1 Koppel ceresamadines heeft een nieuw hobby, eieren uit het nest gooien nadat ze uitgegooid waren heb ik er kunst eitjes ingelegd, maar dezen worden er ook weer vakkundig uitgegooid heb dit nog nooit eerder meegemaakt bij onze Ceresamadines. Bij dit koppel zit wel een pop die we dit jaar hebben gekocht maar ik weet niet of de man of pop het doet, hier wilden we dus graag wat jongen van voor bloedverversing, zal ik ze eerst moeten afleren dat ze niet met hun eieren mogen gooien, misschien een paar kunsteitjes aan elkaar plakken zodat ze te zwaar worden om ze er uit te gooien.

18-02-2013   -  de eerste jongen

De eerste jongen zijn geboren, 3 borneo bronzemannetjes, van de 5 bevruchte eitjes zijn er drie uit, het andere koppel Borneo's die ik gelijk gezet heb heeft vandaag pas hun eerste ei gelegd jammer genoeg niet in het nest maar het ei lag stuk op de grond. Bij de Java bronzemannetjes zijn 3 koppels die zitten te broeden en bij alle drie heb ik al wat eitjes gezien die bevrucht waren, morgen moeten de eersten uitkomen. De Bruinborst rietvinken in de broedkooi doen het wonderbaarlijk goed wat betreft nestbouw en broeden, vorig jaar kon ik ze in de broedkooi niet aan de gang krijgen, in 3 verschillende vluchtjes zitten twee koppels inmiddels ook te broeden, 1 koppel op 5 onbevruchte eitjes hier zit ook een hele jonge man bij en de leeftijd van de pop weet ik ook niet die heb ik dit jaar aangekocht het is wel een jonge vogel van 2012,  het ander koppel zit op 5 bevruchte eitjes. Het derde koppel heeft het nest ook klaar maar hier zijn nog geen eitjes heb dit koppel al wel zien treden, het vreemde dit jaar is dat alle koppels gekozen hebben voor tralienestjes, vorig jaar werd er veel gebruik gemaakt van het bekende gouldamadine kastje, dus toch altijd verschillende soorten nesten aanbieden. Bij de bruinrugekstertjes zitten twee koppels te broeden 1 op 5 eitjes en 1 koppel op drie eitjes deze drie eitjes lijken mij afgestorven maar ben hier nog niet zeker van, het derde koppel waar een jonge pop bij zit heeft vandaag hun eerste eitje gelegd. Bij de Japanse meeuwen wil het nog niet zo vlotten, 1 koppel heeft nog geen eitjes een ander koppel heeft de eitjes helemaal bevuild en twee koppel zitten te broeden. Het koppel Indische muskaatvinken zitten vast te broeden op hun 5 bevruchte eitjes. De muskaatvinken in de vlucht blijken 4 mannen en 3 poppen te zijn, hier zijn nu ook drie nesten gebouwd en in alle drie nesten liggen ook eitjes of de bevruchting hier goed is gegaan in de kolonie is nog even afwachten. De Ceresamadines hebben ook allemaal eieren toch zie ik hier en daar wat onbevruchte eitjes liggen, 1 koppel is nogal wispelteurig en gooit zo nu en dan een eitje uit het nest. Dus eieren genoeg maar hiermee hebben we nog geen jonge vogels op stok, we zullen zien hoe het verder gaat.

08-02-2013

De meeste koppels in de broedkooien zijn begonnen met de bouw van hun nesten, van de 6 koppels Ceresamadines hebben inmiddels drie koppels eieren, 3 koppels waar wij een aangekochte vogel hebben gekoppeld aan onze eigen vogels hebben wel het nest klaar maar nog geen eieren, ook twee koppels Bruinborstrietvinken hebben hun nest bijna afgebouwd, deze negen koppels bouwen allemaal in een tralienestje. 1 Koppel Borneobronzemannetjes hebben 5 eitjes welke alle 5 bevrucht zijn het andere koppel heeft wel het nest klaar maar nog geen eitjes vorig jaar duurde het ook wel een poosje voor ik de eitjes zag, Twee koppels Javabronzemannetjes hebben ook eitjes, 1 koppel heeft 6 eitjes waarvan nu al duidelijk  aan 4 te zien is dat ze bevrucht zijn, bij het derde koppel lag vandaag een eitje kapot op de bodem heb hier nu 1 kunsteitje ingelegd misschien wisten ze nog niet waar de eitjes moeten liggen. De Japanse Meeuwen komen ook op gang ze hebben hun nesten klaar en bij drie koppels zijn de eerste eitjes er ook. In de vluchten wordt hier en daar wel wat gesleept met nestmateriaal maar zie hier nog niet zoveel activiteit. In vlucht 1 zit een koppel Bruinborstrietvinken en een koppel Javabronzemannetjes waarvan de man witte vlekken heeft op het eind van de vleugelpennen (zie foto in album). In vlucht 2 zitten 1 kopppel Bruinborstrietvinken en een koppel Ceresamadines. In vlucht 3 zit een kolonie muskaatvinken 4 poppen en drie mannen maar van 1 vogel ben ik nog niet 100% zeker van het geslacht. In de broedkooien zit ook nog 1 koppel muskaatvinken deze koppel is niet geringd en de vogels zijn volgens mij al van 2009 maar ze zitten alwel weer samen te broeden op hun eitjes. Van de drie koppels Bruinrugekstertjes heeft het oude koppel weer hun eerste eitje,de andere twee koppels hebben al wel hun nest gebouwd (het zijn geen bouwvakkers) 1  koppel bestaat uit een overjarig pop met een jonge man het derde koppel uit twee jonge vogels van 2012.

25-01-2013  koppelen

De eerste koppels zitten in de broedkooien, de Bruinrugekstertjes en de Java en Borneobronzemannetjes hebben hun plaats gekregen in de broedkooi. De poppen van de Ceresamadines zitten ook klaar en hier komen zondag de mannen ook bij, de Japanse Meeuwen worden dan ook gekoppeld, en volgende week worden de Bruinborst rietvinken en de Indische muskaatvinken uitgezocht. Dan kan de kweek eindelijk weer beginnen. De vogels zaten al een poosje in de broedkooi om goed in conditie te komen, alleen als je hier mee bezig bent moet je er weer zo goed aandenken dat je vogels weer niet te vet worden. Bij de eerste vogels zagen we al weer dat ze iets te vet werden dat is weer het risico, vooral als je meerdere vogels samen houd in 1 broedkooi kun je niet gerantsoeneerd voeren, de brutaalsten vreten zich dan zat in het aangeboden voer met alle gevolgen van dien dan. Nu maar hopen dat het gaat klikken tussen de samengestelde koppels.

19-01-2013 Op naar de kweek

Deze week de 24 broedkooien schoongemaakt en ontsmet met dettol de vogels voor de kweek zitten nog steeds gescheiden van elkaar, we hebben de vogels dus nog niet gekoppeld, de mannen en poppen zitten nog apart. Wel zitten nu bijna alle vogels waar we mee willen kweken in de broedkooien om te wennen. Ze krijgen nu wat vaker badwater, hiermee waren we al begonnen voor de laatste tentoonstelling om de vogels in optimale broedconditie te laten komen, ook in combinatie met het vaker verstrekken van eivoer. We hebben voor dit jaar bij de Ceresamadines 1 nieuwe man uit Limburg (geruild voor een pop van ons) en 1 koppel uit Zuid Holland aangeschaft , we moeten er dit jaar toch wat nieuwe bloed bij inbrengen, we komen wat betreft familie steeds dichter bij elkaar met de Ceresamdines, als we uit deze drie vogels weer wat jongen kunnen kweken kunnen we weer een aantal jaren vooruit. Het is natuurlijk altijd even afwachten als je nieuwe vogels in je stam gaat inkweken of je er op vooruit of achter uit gaat. De aangekochte vogels komen wel bij goede kwekers weg die het op grote show's wel goed doen met hun ceresamadines. De Japanse Meeuwen moeten we wel goed in de gaten houden dat ze niet te vet worden in de broedkooien voordat we met de kweek gaan beginnen. De Java / Borneo en de Bruinborst rietvinken zijn er wel aan toe om mee te beginnen ze beginnen de laatst twee week steeds meer te zingen in de broedkooi. Nog 1 á 2 weken en we gaan de eerste vogels aanzetten voor de kweek 2013.

11-01-2013 Uitslag bekend

Java bronzeman 87 miste nagel was mij nooit opgevallen Crying or Very sad
Bruinrug ekstertje 90
Bruinrug ekstertje 91
Bruinrug ekstertje 91
Java bronzeman 91
Java bronzeman 91
Ceresamadine 91
Japanse Meeuw 91
Bruinborst rietvink 91
Bruinborst rietvink 91
Bruinborst rietvink 92
Japanse Meeuw 92
Japanse Meeuw 92
Ceresamadine 92
Ceresamadine 92
Borneo bronzeman 93

06-01-2013

De vogels zijn goed aangekomen vandaag in Apeldoorn. Dit jaar voor het eerst 16 stuks ingestuurd, meestal sturen we maar een stuk of 8 naar deze Tentoonstelling. Maar vorig jaar een paar nieuwe soorten aangeschaft en de jongen van deze koppels kunnen we hier mooi met de rest vergelijken. Donderdag naar de opening en volgende week zondag de vogels weer ophalen, je moet er wat voor over hebben !!!

05-01-2013 TT apeldoorn

De vogels vandaag opgekooid voor het Nederlandse Kampioenschappen van de NBvV. De vogels zijn tot nu toe goed in conditie, bij 1 Ceresamadine nog een paar rui puntjes met een tandenborstel weg gepoetst. Alleen bij de bruinrugekstertjes zitten de veren nog niet optimaal, ik denk dat de stel thuis blijft en de enkeling wel gaat. Ben ook erg benieuwd dit jaar hoe de Bruinborst rietvinken het gaan doen, hiervan gaan er 3 stuks naar Apeldoorn, Maar ja, als je vorig jaar Nederlands kampioen bent geworden kun je het dit jaar niet beter doen maar wel slechter :-) (Vorig jaar met 4 vogels een gemiddelde gehaald van 92,5 punten 2 x 92 en 2 x 93) Toch heb ik hier wel hoge verwachtingen van maar het factor geluk moet natuurlijk ook aan jou kant staan. De Java bronzemannetjes gaan dit jaar voor het eerst naar Apeldoorn maar meer om de vogels te vergelijken met de rest van wat er zit, om zo te zien wat wij er dan nog aan moeten verbeteren. Ook om die reden gaan de Bruinrugekstertjes. Onze verwachting gaat deze week vooral uit naar de Bruinborst rietvinken / Ceresamadines en naar de Zwartbruine Japanse Meeuwen. Morgenvroeg dus wegbrengen en dan maar afwachten tot woensdag avond, dan staan de winnaars op het internet.