Hier houden we U op de hoogte van de kweekresultaten 


01-12-2011             dik tevreden

De keuring van onze show is achter de rug, de heren keurmeesters hadden er een prachtige dag voor, het zonnetje scheen leuk door de ramen naar binnen je zou zeggen slecht voor de keuring van de vogels elk foutje bij de vogels is op deze manier natuurlijk goed te zien, dat bleek ook direckt bij een javaanse muskaatvink welk een wit veertje in de nek had die we er maar even hebben uitgetrokken voor de keuring en volgens ons was dat niet te zien maar het stond wel degelijk op het keurbriefje 88 punten de andere javaanse kreeg 91 en de twee indische muskaatvinken 91 en 92 punten. Bij de Japanse meeuwen was er 1 met 89, 2 met 90 en 3 met 91 punten. De ceresamadines behaalden 89 en 90 (poppen) de mannen 89, 90, 2 x 91 en 1 van 92 punten, cubavink pop 91 de Borneo bronzemannetjes 89 en 2 x 91 en ook de Bruinborstrietvinken deden het prima 1 x 90 en 4 x 91 punten. Over de 27 ingezonden vogels is het gemiddelde 90,48 punten en hiermee zijn wij natuurlijk dik tevreden zo'n resultaat behaal je niet op elke tentoonstelling.

29-11-2011        de show must go on

Vanmiddag alle vogels in de TT kooien geplaatst klaar voor de keuring van morgen, de ceresamadines hangen tegen de rui aan er is al wat losse bevedering zichbaar, het is omdat het onze eigen onderlinge show is anders waren ze niet allemaal gegaan, maar veel absenten is ook niet leuk op een TT. De vogels die gaan zitten er redelijk goed bij en durven we rustig te laten zien. 1 cubavink man is wel thuis gebleven zijn staart was niet compleet, Marcel heeft zijn Derby verplaatst van een Ceresamadine naar een Japanse Meeuw zwartbruin, de ceres werd door de rui al iets vlekkerig in het zwart boven op z'n kop. Maar zo als boven staat de show must go on en we brengen 27 naar de show, en morgen zullen we zien hoe het gegaan is.

26-11-2011        Coditie

Woensdag keuring bij onze tentoonstelling hoe staat het met de conditie bij onze vogels, nu niet zo best zag deze week in een vluchtje waar 11 cerespoppen zitten dat de vogels er niet top bijzaten, of het nu van het weer komt met al bijna twee week iedere dag mist geen idee, maar vandaag begonnen met de TT kooien gereed maken, schoon waren ze al maar er moest nog zand op de bodem en heb 1 blok broedkooien afgebroken om meer ruimte te maken voor de TT kooien, op de stelling is nu ruimte voor 24 kooien, de broedkooien zullen er volgend jaar ook niet weer inkomen, terwijl ik hier mee bezig was zag ik bij de ceresamadines in een vluchtje de dons veertjes in het rond dwarrelen, ze zullen mij toch vlak voor de TT niet in de rui vallen, maar jawel de vogels goed bekeken en de eerste witte ruipuntjes komen al te voorschijn, ook de ceresamadines in de broedkooien waaronder de derby van Marcel laten al donsveertjes vallen niet best dus. Toch vreemd want de andere soorten vogels zoals de rietvinken en bronzemannetjes zitten er nog top bij. We blijven afwachten hoe het afloopt meer kunnen we toch niet. De vogels zaten nog koud maar heb nu de cv toch maar iets omhoog gedraaid

20-11-2011  Onze Tentoonstelling

Vandaag de laatste vogels binnen gehaald er zaten nog een paar muskaatvinkjes en vier borneobronzemannetjes buiten. De tentoonstellings kooien schoongemaakt, over twee week hebben wij van onze eigen verenigings  tentoonstelling , ben al weer druk bezig met het maken van de katalogus en blinde lijsten voor de keurmeesters, U begrijpt het al het computerwerk tijdens de keuring ligt weer in mijn handen. Dit jaar zitten er bij ons op de TT plusminus 90 tropische vogels hiervan zijn er 27 vogels van ons, Marcel denkt hoge ogen te gooien met een Ceresamadine man die op dit moment in een topconditie verkeerd en deze vogel is door hem uitgekozen als Derby vogel. Ik denk dat ik mijn Derby dit jaar zet op een borneobronzemannetje, een derby is een vogel waarvan je zelf denkt het hoogste aantal punten mee te behalen, opkooien voor de tentoonstelling doen we nooit, wel zitten de vogels al in broedkooien, van hieruit gaan ze naar de Tentoonstelling. Dinsdag 29 november moeten de vogels worden ingebracht en hoop ik dat ze hun beste beentje (pootje) voor zetten. We houden jullie op de hoogte. De vogels die heengaan zijn Japanse Meeuwen 7x Ceresamadines 6x Muskaatvinken 4x Bruinborstrietvinken 5x  Borneobronzemannetjes 3x en twee kleine cubavinken.

12- 11-2011  bester der ortsschau

De keuring bij mijn vereniging in Bunde Duitsland is zoals u boven op de foto kunt zien weer succes vol geweest. Van de acht vogels die ik ingestuurd heb op de tentoonstelling behaalden vijf vogels de predikaat V wat staat voor vorzüglig de ander drie behaalden sg (Sehr Gut). Een borneobronzemannetje ging in Duitsland met de eer strijken hij werd groepskampioen en tevens uitgeroepen als beste vogel van de shau in een groep van 91 exoten. Ook verdiende hij een ereprijs van de keurmeester Rainer Offermann. Hij bleef als laatste over samen met mijn Bruinborst rietvink. De keurmeester heeft dit jaar ook punten op het keurbriefje geschreven dit is in Duitsland geen gewoonte, maar omdat er meerdere inzenders uit Nederland waren heeft hij dat voor dit jaar toch gedaan. Borneobronzeman V 92 punten / Borneobronzemannetje V 91 punten / Bruinborst rietvink V 91 punten / Bruinborst rietvink sg 89 punten /  Ceresamadine V 91 punten / Ceresamadine sg 90 punten / Japanse meeuw sg 89 punten / Japanse meeuw V 91 punten en Groepswinnaar. Weer een succes volle Tentoonstelling voor ons, want ook wonnen we niet alleen de prijs van Vereinsmeister maar ook nog de beste gesamtleistung over de vijf beste vogels bij de tropen.

06-11-2011   Vorzüglich

De binnenvluchten helemaal schoongemaakt en weer in vieren verdeeld, alles is weer spik en span, er tegen aan zien is vaak het ergste maar als alles dan weer mooi blink is het weer een plaatje om naar te kijken, Ook vandaag maar direkt de ceresamadine poppen uitgezocht toch een leuk gezicht 20 ceres poppen in de Tentoonstellings kooien. Ook de ceresamadine mannen nogmaals weer goed bekeken, want nu ze een week of drie binnen zitten worden ze met de dag mooier. En dat is de fout die we dit jaar toch weer hebben gemaakt met de Japanse meeuwen die hebben we nog maar drie dagen geleden uit de buiten voliére gehaald en nu zien we pas dat de vogels nog lang niet klaar zijn voor de Tentoonstelling alle vogels zitten nog veel te los in de veren, jammer jammer jammer want woensdag moeten eigelijk de eerste vogels naar een tentoonstelling in duitsland. Gelukkig zijn de Bruinborst rietvinken en de Borneobronzemannetjes wel goed door de rui en is de conditie bij deze vogels ook prima. Ook 2 ceres mannen gaan mee maar hiervan blijven de besten thuis voor onze eigen Tentoonstelling. Twee meeuwtjes kunnen wel mee naar Duitsland overjarige vogels 1 van 2010 en 1 van 2009, in duitsland zitten jong vogels en overjarig in een aparte groep en bij de alt vogels is de jaar tal niet belangrijk daar om stuur ik ook een vogel mee van 2009. Ben benieuwd wat de beoordeling hier van de vogels zal zijn, punten worden hier niet gegeven, alleen een beoordeling met b - g - sg - v . Welke beoordeling het wordt en wat het betekend horen jullie volgende week, we hopen op een paar v tjes maar we zullen zien hoe het gaat. Met de zebravinken zijn we gestopt evenals de javaanse muskaatvinken deze vogels zullen worden verkocht ook 1 van onze kweek koppels cubavinken doe we dit jaar weg.

15-10-1011             Het mag beslist wel iets minder.

Vandaag was het zo'n dag, dan denk je wat moet ik met al die vogels. Vogels houden is een leuk hobby, maar de hobby brengt ook veel werk met zich mee. Zoveel te meer vogels zoveel te meer werk, vandaag alle broedkooien weer uitgeboend, bijna allemaal klaar gekregen, het moet ook wel weer want alle vogels die nu nog buiten in de voliére vliegen moeten de komende tijd weer allemaal naar binnen, eerst worden ze dan in tentoonstellings kooitjes op de plank geplaatst, hier kunnen we 15 stuks kwijt, dan krijgen de vogels even twee dagen rust waarna we de vogels uit kunnen zoeken, welke vogels geschikt zijn voor de tentoonstelling en welke vogels we willen houden voor de kweek en dan komt het minst mooie van alles want welke vogels gaan er in de verkoop, als je na al die jaren kweken een mooie stam vogels hebt opgebouwd begrijp je wel dat ook de vogels die in de verkoop gaan mooie en goede vogels zijn waar je soms met pijn in je hart toch afschijt van moet nemen. Alle Ceresamadine mannen hebben hun beurt inmiddels gehad, de volgende serrie zullen de Ceresamadine poppen zijn, maar daar is het nog niet mee gedaan.  Dan komen de zwartbruine Japanse meeuwen hier hebben we nog meer werk mee, deze vogels moeten namelijk ook nog op geslacht worden uitgezocht, als deze vogels zijn geweest komen nog de Bruinborst rietvinken, Muskaatvinken, Borneo bronzemannetjes en de Cubavinkjes. Dus de eerste komende weken is er weer werk genoeg aan de de winkel in het vogelverblijf. De vogels die uitgezocht zijn voor de Tentoonstelling worden dan gehuisvest in de broedkooien om te zorgen dat ze iets rustiger worden, want ze waren de mooi grote voliére natuurlijk gewend, ook kunnen ze in de broedkooien wat meer body krijgen voor de Tentoonstelling we voeren hiervoor het percentage witzaad iets meer op, en de vogels krijgen naarmate de tentoonstellingen naderen ook meer eivoer met buffelo's en pinkky's uit de diepvries om de vogels op het juiste moment in topconditie te hebben. En vaak is het in deze periode dat ik denk wat moeten we met zoveel vogels, vaak zeg ik volgend jaar maar iets minder. Denk nu toch echt dat ik mij daar het volgend kweekseizoen toch maar aan houden ga. Dus mijn motto voor volgend jaar is. .......

 Het mag beslist wel iets minder. 

17-09-2011

Vandaag onze technische dag gehad van de speciaalclub JMC en NZC. Twee keurmeesters van de N.B.v.V hebben vandaag onze vogels beoordeeld, het is nog redelijk vroeg in het tentoonstellings seizoen alle vogels zijn nog niet klaar met de rui. We hadden voor deze vroege show 4 vogels in geschreven, maar er bleken een paar vaste deelnemers te zijn die deze dag moesten missen i.v.m andere bezigheden, om die reden werden de inzenders gevraagd of we wat meer vogels wilden meenemen. Dus toch nog maar met het schepnet door de voliére en er nog 5 bij uitgezocht. Zelf de vogels thuis eerst maar een zelf "keuren", de conditie en kwaliteit van de vogels viel  mij niet tegen. Dus met goede moed op naar de keuring. De eerste 2 vogels die van mij op tafel kwamen waren 2 zebravinken zwartwang bleekrug grijs 1 kreeg 88 en de ander ondanks dat z'n staart nog niet goed op lengte was kreeg al 90 punten. De andere vogels van ons deden het boven onze verwachting hieronder de uitslag.

Borneobronzemannetje 90.  2 Indische muskaatvinken 90  en 91 punten  Japanse meeuw zwartbruin  91 en 92 punten. (kampioen japanse meeuwen) Bruinborstrietvink 92  en een Ceresamadine van 93 punten kampioen overige Tropen en tevens Algemeen Kampioen van de Tentoonstelling. Een beter begin van de komende seizoen konden we ons niet wensen. Alleen jammer dat we niet meer naar boven kunnen met de punten alleen maar naar beneden. Ha Ha

 

15-08-2011

De vakantie's zijn bijna weer achter de rug, bij ons is het kweek seizoen ten einde. De eenzame vrijster heeft haar vijf jongen prima grootgebracht, toch zag ik toen de jongen waren uitgevlogen dat ze hulp had uit een onverwachte hoek, ook de Indische muskaatvinken voerden de uitgevlogen jongen, zelf hadden de Muskaatvinken ook twee jongen die gelijk waren uitgevlogen met de Bruinborst rietvinken. In de broedkooi liggen de laatste drie jonge Ceresamadines en staan de laatste drie Borneo Bronzemannetjes op uitvliegen, ook de bruinborst rietvink koppel binnen in een vluchtje wist nog niet van op houden en zij brengen nog drie jongen groot, dan is het binnen met de kweek  voor ons gedaan. In de Buiten voliére vond ik tussen de hydra's nog een nestje met drie ceresamadines vandaag de ringen bij deze jongen omgedaan. 17 September hebben we van de speciaalclub onze Technische dag dan moeten de eerste vogels weer klaar gestoomt zijn voor de Tentoonstelling, zal niet meevallen want alles vliegt nog vrolijk in de buiten voliére, het is voor ons eigelijk te vroeg om de vogels voor deze datum al allemaal uit te zoeken, meestal beginnen we in Oktober om de vogels naar binnen te halen waarna we kunnen beginnen om de vogels uit te zoeken, ook dit zal weer een behoorlijke klus worden om van alle jongen (100 stuks) de mooisten er weer uit te zoeken. Als straks de vogels weer binnen komen zullen we onze foto album ook weer vernieuwen met nieuwe foto's en jullie op de hoogte houden van de resultaten van de komende Tentoonstellingen.

07-07-2011

De eenzame vrijster.

In Mei heb ik 1 van mijn bruinborst rietvinken geruild voor bloedverversing deze rietvink (een pop) hebben we laten vliegen in de buiten voliére waar ook al 4 koppels rietvinken vlogen. Ik was haar de laatste 2 weken al vaak kwijt en het klopte mevrouw zat vrolijk in een nestkasje te broeden, de eitjes waren berucht en eind vorige week kwamen de eerste jongen 3 stuks, gelijk met een koppel rietvinken die met hun tweede ronde bezig waren dit koppel die in de eerste ronde hun jongen prima grootbrachten lieten er nu twee doodgaan of ze niet voerden, geen idee, er lagen in dit nest nog twee jongen welke na twee dagen nog niets in hun krop hadden en ook kon je zien dat ze in conditie achteruitgingen. Deze twee jongen maar over gelegd naar het ander nest waar de drie jongen wel goed gevoerd werden. Maar nu na een paar dagen dit nest in de gaten te hebben gehouden blijkt dat dit nest alleen wordt bewoond door het popje wat ik heb geruild, deze eenzame vrijster blijkt de jongen alleen groot te brengen er is nog geen man bij het nest geweest. Tot nu toe lijkt alles prima te gaan de jongen zijn nu een dag of 6 oud en worden nog steeds goed gevoerd. Nu nog even afwachten met wie de vrijster een uitstapje gehad heeft, ik hoop niet met een japanse meeuw of ceresamadine maar met 1 van de rietvink mannen. In het binnenverblijf dat gekoppeld is aan de voliére zit ook een koppel bruinborst rietvinken welke ook twee jongen hebben van een dag of vijf, even afwachten hoe dit verder verloopt, dit koppel voerde de eerste ronde niet maar nu blijkbaar wel. In 1 van de binnen vluchtjes zijn vandaag weer twee rietvinken uitgevlogen, dit koppel doet het zeer goed en heeft nu inmiddels 9 jongen grootgebracht. Het kweekseizoen loopt bij ons nu tegen het einde de laatste japanse meeuw is uitgevlogen, evenals de jonge zebravinken welke ook op uitvliegen staan, ik sta versteld van de zebravinken hoe snel deze jongen groeien de eersten waren met 17 dagen al uit het nest het zijn wel alle 4 bleekruggen geworden of de man wel split voor masker was betwijfel ik nu. Bij de ceresamadines liggen nog de laatste zes jongen in het nest en daarna houden wij het (denk ik) voor gezien met de kweek. Dit seizoen zijn er weer een stuk of 90 jongen geboren en hiermee zijn wij weer dik tevreden.

 22-06-2011

Deze filmpje kwam ik tegen op het internet Prachtig filmpje hoe twee ouder vogels hun jongen grootbrengen in een hanging basket. Even op de link hieronder kliken en daarna het filmpje van 3 minuten starten.

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=9479342&server=vimeo.com&show_title=0&show_byline=0&show_portrait=0&color=00ADEF&fullscreen=1

 

EEn lekkernij voor de vogels

verse onkruidzaden17-06-2011

Er zijn in de buiten voliére twee jonge bruinborst rietvinken uitgevlogen, Pa en Ma hebben het weer druk om de bedelgeluidtjes te beantwoorden zie foto ( meer nieuwe foto,s over de rietvinken in het album)

De Zebravinken zitten te broeden op vier bevruchte eieren masker x bleekrug split masker zwartwangen ben benieuwd wat voor jongen er uitkomen. Het koppel bruinborstrietvinken welke al twee jongen hadden laten doodgaan hebben de laatste jong toch nog vier dagen gevoerd maar keerden daarna niet terug op hun nest waardoor het jong ernstig onderkoeld raakte heb dit even aangezien en heb het jong tegen de avond bij een koppeltje meeuwtjes ingelegt bijna meer dood dan levend hier is hij weer lekker opgewarmd en de meeuwtjes brengen hem nu verder groot. Dus we hebben nu 1 jonge rietvink onder de meeuwen en 8 jonge rietvinken op stok natuurbroed. De 2 jonge borneo,s zijn nu 20 dagen en kunnen dus binnenkort ook uitvliegen. De 3 koppels Ceresamadine's zitten weer te broeden in de broedkooi, evenals de kleine cubavinken in de buiten voliére, ook hebben we het koppeltje cubavinken binnen weer gekoppeld en zijn weer lekker aan het bouwen met hun nest.

04-06-2011

De jonge cubavink buiten in de voliére is vandaag uitgevlogen.

Het derde koppel bruinborst rietvinken dat buiten zit te broeden heeft inmiddels 2 jongen laten doodgaan er ligt nog 1 jong in het nest maar ben bang dat die het ook niet zal overleven, volgende ronde maar beter. Er zijn nu 3 koppels bruinborst rietvinken die hun jongen wel goed grootbrengen. In de hydra,s 2 nestjes van de de ceresamadines gevonden met eitjes. 1 koppel zebravinken heeft ook weer eitjes Masker pop x Bleekrug split masker man beide zwartwangen. De bruidsluier is inmiddels goed gegroeid en de vogels doe zich er dagelijks te goed aan.

. De tijgerbuikjes hebben ook hun nest klaar of de eieren bevrucht zullen zijn ???????. Wie weet. In de voliére staan een paal omwikkeld met gaas hierin hebben ze hun nest gebouwd. Bij de Borneo bronzemannetjes zijn twee jongen die goed gevoerd worden.

                                                                     Nest tijgerbuikjes

29-05-2011

Even de nieuwe stand van zaken: De bruinborst rietvinken zijn uitgevlogen, heb ze samen met hun ouders een vluchtje verplaatst om zo meer ruimte te maken voor het binnen verblijf van de buitenvoliére want hier komen langzamerhand meer vogels in te vliegen, het maakt de rietvinken niet veel uit en ze zijn weer vrolijk aan de bouw gegaan met hun derde nest. De kweek van de Japanse Meeuwen is ons dit jaar voor het eerst wat tegengevallen wat het aantal jongen betreft, de eerste jongen zijn al door de rui de kwaliteit valt denk ik niet tegen, maar in de voliére moet je ze op afstand beoordelen en lijkt het altijd anders dan dat je ze bekijkt in een TT kooi. Twee koppels meeuwen in de voliére laten vliegen deze klikten niet met elkaar en ook twee koppels aan een bevriende  collega (keurmeester) kweker meegedaan misschien dat ze het daar beter doen. Van de Ceresamadines hebben we drie koppels weer bij elkaar gezet nadat de poppen  een weekje of drie bij de mannen weg geweest zijn, ze hebben alle 3 al 2 rondjes gedaan, we doen nu nog 1 rondje in een grotere broedkooi van 120 cm. de Borneo bronzemannetjes hebben in de tweede ronde inmiddels ook weer jongen, weet nog niet hoeveel. De bruinborst rietvinken in de buiten voliére waar 5 poppen en 4 mannen vliegen hebben inmiddels 3 koppeltjes een nest hier liggen  ook 3 jongen, 1 nestje van 1 (al geringd) een nestje met 2 jongen en van  het derde nestje komen de eieren binnenkort uit. De jonge zebravinken van de ouders gehaald maar van de drie jongen missen er twee een nageltje. Vandaag een blokje van 8 kooien uit het binnenverblijf gehaald, hierin had ik al een paar keer wat bloedluizen aan getroffen had al twee keer gespoten 1 x met U2 en een keer met detol, door controle met schilders tape op de uiteinde van de zitstokken kun je goed controleren of je van de luizen afbent, toch kwam ik hier en daar nog wel een paar tegen en steeds in dezelfde kooi nu dus maar het hele blok van 8 kooien in 1 keer uit het verblijf gehaald, had op een groot aantal luizen gerekend bij het uitelkaar halen van de kooien maar dat viel mij reuze mee er zaten minder dan ik had gedacht, maar dit leek mij toch het de beste manier om de de gehele blok met kooien maar uit het verblijf te halen. 1 van de jonge roodkop papegaaiamadines die aan het ruien zijn vertoond wat gele veren op het rugdek dus bont, kweek al 3 jaar met dit koppel en dit is de eerste bonte vogel. Bij de ouders is geen bont veertje te zien.

13-05-2011

De bruinborst rietvinken zijn inmiddels alle vijf geringd en groeien goed. De vreemde ceresamadine is ook uitgevlogen en de stippen zitten er toch op "vreemd" heb wel drie keer gekeken toen hij nog in het nest zat en ik zag ze niet, het wordt weer tijd om een nieuwe brilletje te kopen. Van de drie zwartwang bleekrug zebravinken die uitgevlogen zijn mist er 1 jong twee nageltjes. Inmiddels heb ik de jonge borneo bronzemannetjes bij de ouders weggehaald en samen met twee jonge cubavinken, drie jonge ceresamadines en twee jonge roodkop papegaai amadines eerst in een dubbele broedkooi gedaan waar ze twee weekjes in zullen verblijven, waarna ze naar de grote voliére zullen verhuizen. De indische muskaatvinken zijn weer begonnen met bouwen van een nieuw nest nu hun twee jongen zijn uitgevlogen. Wat de kweek aan gaat mogen we niet klagen er zijn nu toch inmiddels een stuk of 60 jongen geboren, alleen de kweek van de Japanse meeuw valt ons dit jaar, vergeleken met andere jaren toch iets tegen.


 

04-05-2011

Vandaag bij de Bruinborst rietvinken in het nest gekeken van de zeven eitjes zijn er zes uitgekomen, vorige week was er al 1 jong uitgegooit maar er liggen nog vijf mooie jongen in het nest waarvan ik er vandaag al drie hebt geringd. De drie jonge Zebravinken zitten al goed in de veren, drie bleekruggen je kan de zwarte wangetjes al duidelijk zien. Ook nog iets vreemd gezien vandaag 1 jonge ceresamadine heeft op het rugdek geen stiptekening alleen onder aan de vleugel pennen zie je een paar stippen, vreemd, vreemd, vreemd of zal de muskaatvink man die in het zelfde vluchtje zitten met de ceresamadine pop een uitstapje hebben gehad. ???????. Als hij uitvliegt zal ik er een foto van maken, nog even geduld.

26-04-2011

Vandaag zijn de cubavinken uitgevlogen. De jonge zebravinken waar ik eerst geen vertrouwen in had worden toch prima gevoerd. Ook weer een nestje ceresamadines uitgevlogen vandaag. De bruinborst rietvinken die zeven bevruchte eitjes hadden hebben denk ik ook jongen, ze moesten drie dagen geleden uitkomen, heb nog niet in het nest gekeken, maar vandaag wel 1 jongen gevonden die er uitgegooit is, wacht toch nog een paar dagen voor ik ga kijken hoop dat het verder goed gaat.

23-04-2011

Imiddels zijn er weer 3 jonge ceresamadines uitgevlogen. Ook de twee jonge roodkop papegaaiamadines zijn vandaag uitgevlogen ze zijn wel wat vroeg ongeveer 19 dagen oud 1 van de jongen wordt inmiddels ook al geplukt door 1 van de ouders, hij krijgt al een kale borst, heb de jongen nu maar in een baby kooi geplaatst en aan het voorfront van de kooi gehangen. De jonge borneo bronzemannetjes en de jonge Indische Muskaatvinken evenals  de kleine  Cubavinkjes,  staan op uitvliegen. Het koppel bruinborst rietvinken in een vluchtje die al twee jongen hebben grootgebracht zitten weer vrolijk te broeden op zeven bevruchte eitjes. In het buiten verblijf zijn de bruinborst rietvinken inmiddels ook begonnen met het bouwen van hun nesten in de hydra's. Het koppeltje Cuba vinken buiten klikt ook goed , ze hebben hun nest klaar en we zien de de man de pop geregeld voeren en treden. 1 koppel zebravinken bleerug x masker zwartwangen hadden vier jongen, maar hiervan is er al 1 uitgegooid, bij de ander drie jongen zag ik ook nog geen voer in de krop zitten, of dit goed gaat betwijfel ik.

16-04-2011

Vorige week de buitenvoliere helemaal weer opgeknapt en de eerste vogels weer laten vliegen, drie koppels bruinborst rietvinken en een koppeltje cubavinkjes en nog een paar reserve vogels. Ook hebben we een koppeltje tijgerbuikjes  laten vliegen, ik zie jullie al denken tijgerbuikjes ha ha, zo noemen wij de kruising tussen een tijgervink en een goudbuikje, twee jaar geleden hebben we hier  15 van gekweekt. We hebben hier 1 koppeltje van gehouden, ik wil weten of deze vogels ook vruchtbaar zijn, de meningen zijn hier nogal verschillend over, vorig jaar waren de eitjes onbevrucht maar we houden vol. Vandaag de eerste 25 jongen ook naar buiten gedaan die kunnen hier dan lekker uitgroeien. Het is dit weekend prachtig weer en de vooruitzichten zijn ook goed. De kweek komt nu lekker op gang  er zijn ongeveer al een dik 50 jongen geboren, de ceresamadines doen het bovenverwachting goed ongeveer 27 jongen het blijven toch vreemde vogels 1 koppel bracht de eerste ronde de jongen prima groot , maar laat de jongen van de tweede ronde gewoon weer doodgaan, bij een ander koppel precies het omgekeerde zij brengen de tweede ronde groot en lieten de eerste jongen omkomen. Ik denk toch dat de voeding precies moet kloppen als ze jongen hebben. De kweek in broedkooien van 60 cm breed gaat prima bij de ceresamadines. De Indische muskaatvinken hadden twee eitjes en zijn beiden uitgekomen de jongen vandaag geringd. De kleine cubavinken hadden drie jongen even als de roodkoppapegaaiamadines maar bij beide koppels is 1 jong uitgegooid de rest is inmiddels geringd en de bedelgeluidjes worden steeds luider als de ouders het nest in gaan. De eerste twee jonge bruinborst rietvinken vliegen sinds vandaag ook buiten. Voor het eerst een paar zebravinken aan geschaft waarvan nu 1 koppel op vier bevruchte eitjes zit te broeden. Ook de eerste jonge borneo bronnzemannetjes zijn geringd. In de buiten vlucht hebben we een koker van gaas geplaatst van twee meter hoog met een doorsnede van 50 cm, hierin is een bruidsluier geplaatst die dan tot een hoogte van twee meter kan groeien en aan alle kanten door het gaas naar buiten groeit, hierin hou je een bruidsluier goed in toom. De vogels weten verder wel raad met alle jonge frisse bladeren die door het gaas heen komen, bruidsluier is heel goed voor de zwarte hoorndelen van de vogels en ook de poten worden hier mooi zwart door.

06-04-2011

Vandaag toch maar 4 eitjes van de ceresamadine bij de meeuwtjes gelegd, bij de tweede ronde heeft een koppel ceresamadines 8 eieren gelegd en allemaal bevrucht, 8 jongen in een tralienest kastje wordt mij toch net iets te veel, en de meeuwtjes hadden nog een paar onbevruchte eitjes. Het koppel die in de eerste ronde de jongen liet doodgaan voert nu in de tweede ronde de jongen prima, inmiddels is de eerste jonge cubavink ook geboren, en ook de borneo bronzemannetjes en de roodkop papegaaiamadines hebben jongen, de indische muskaatvinken zitten te broeden al is het maar op twee eitjes. Ook hebben we twee koppels zebravinken gekoppeld eens kijken hoe dat gaat, de zebravinken zijn nieuw voor ons, maar we laten ons verrassen.

14-03-2011

De eerste jonge bruinborst rietvinken geringd (natuurbroed)Ook een nestje japanse meeuwen weer voorzien van een vaste voetring. (foto bruinborst rietvinken)

07-03-2011

De eerste jonge ceresamadines geringd. 3 koppels ceresamadines hebben nu jongen en brengen de jongen tot nu toe goed groot, 1 koppel in een vluchtje en 2 koppels in de broedkooien. Maar toch een tegenvaller twee ander koppels voerden de jongen helaas niet (misschien toch nog te jong) en hebben het dus ook niet overleefd, zo zie je maar weer alles gaat niet zo als je graag wilt zien. De ceresamadine blijft een wispelteurige vogel en soms toch niet zo'n gemakkelijke broedvogel, gelukkig zijn er nog twaalf jongen die goed gevoerd worden. De twee koppels krijgen eerst even rust en daarna proberen we het opnieuw met deze koppels, zoals je op onderstaande foto kunt zien is er nogal behoorlijk verschil in grote van de jongen bij een nestje van vijf, de kleinste hebben we overgelegt naar een ander koppel, we gaan bij de volgende ronde de eitjes rapen zodat de jongen gelijk uitkomen.

03-03-2011

De eerste jonge ceresamadines, nestje van 5 jongen de oudsten zijn nu een dag of 5 oud, ze worden tot nu toe goed gevoerd door de ouders, ze krijgen twee keer per dag een portie eivoer en hebben ook trosgierst tot hun beschikking. We hebben de ceresamadines gekoppeld op 6 feb en op 27 feb lagen de eerste jongen in het nest, ze hadden na het koppelen na vier dagen hun eerste ei, vijf eitjes en alle vijf bevrucht en dat van een jong koppel van 2010, zo snel hebben we het nog nooit eerder meegemaakt. inmiddels zijn er tien jonge ceresamadines geboren.

 jonge ceres

De meeuwen valt de eerste ronde toch iets tegen inmiddels zijn de eerste jongen al wel geboren, de ceresamadines doen het wat dat betreft tot nu toe een stuk beter, bij de ceresamadines moeten komend weekend nog meer nestjes uitkomen. En dan maar afwachten of de ouders de jongen goed willen voeren

23-02-2011

De eerste koppels vogels zitten weer te broeden 7 koppels japanse meeuwen, 3 koppels hadden wel heel snel eieren en waren zo als we verwacht hadden ook onbebrucht, de andere 4 koppels zitten nu ook te broeden, daar zijn al wel de eerste bevruchte eitjes geschouwd. De borneo bronzemannetjes zitten ook te broeden even als een paar koppels ceresamadines ook hier liggen de eerste bevruchte eitjes in de het nest, 1 koppel bruinborst rietvinken gekoppeld welke nu ook zitten te broeden. En vandaag ook het 2e eitje in het nest zien liggen bij de bruinkop nonnen maar deze vogels hebben we nog maar een dag of twaalf in ons bezit, gaat ook eigelijk weer te snel dat er eitjes komen. De indische muskaatvinken hielden het gezien na 1 eitje te hebben gelegd in het nest en stopten met eitjes leggen. Vandaag ook de eerste koppel javaanse muskaatvinken gekoppeld in de broedkooi, deze vogels zijn nogal behoorlijk wild nu ze voor het eerst in een broedkooi komen, en zullen eerst aan de kooi moeten wennen.