De Ceresamadine

Aidemosyne modesta

Herkomst: Oost Australië                Familie: Estrildidae

                               Zeres Amadine.

                                   Cherry finch.        

In 2005 zijn we begonnen met de kweek van de Ceresamadine. Onze eerste vogels hebben we aangeschaft van 3 verschillende kwekers twee mannen en drie poppen er onbrak dus nog  één man om drie koppels samen te stellen voor de kweek. Deze vonden we in de verkoop afdeling in Apeldoorn een pracht man alleen te koop zonder pop precies wat we zochten. Deze vogels van verschillende kwekers aan elkaar gekoppeld. 1 koppel in een vluchtje van 70 cm breed 130 diep en 220 hoog, de andere twee koppels in broedkooien van 120 cm. 1 koppel in de broedkooi had totaal geen interesse  om samen een nest te bouwen, het andere koppel ceresamadines liep van de eieren welke wel bevrucht waren, om toch een paar jongen op stok te krijgen hebben we deze eieren maar onder gebracht bij de Japanse Meeuwen ondertussen had het ander koppel in de broedkooi ook bevruchte eieren maar toen de jongen uitkwamen werden ze uit het nest gegooid ook deze jongen maar ondergebracht bij de meeuwen, dit viel ons toch behoorlijk tegen want hiervoor hadden we geen Japanse Meeuwen. Gelukkig ging met het koppel in de vlucht beter twee rondjes van 5 bevruchte eitjes en tien jongen op stok. Inmiddels was het buiten al prachtig weer en dus alle drie koppels maar in de buitenvoliére laten vliegen, hier voelden ze zich een stuk beter thuis en broeden ze er vrolijk op los in hun zelfgemaakte nesten tussen de hydra's eind resultaat na de zomer 38 jonge ceresamadine 25 natuurbroedvogels en 13 onder de meeuwtjes grootgebracht. toen de jonge vogels uitgeruit waren was de verhouding 50% man 50% pop. De laatste jaren is de verhouding meestal 40% man en 60% pop, dus we kweken hoofdzakelijk meer poppen dan mannen. De jongen zagen er goed uit met een mooie tekening en goede forse vogels al weer iets breder van formaat dan de ouders, ik denk toch dat het ook te maken heeft met een goed uitgebalanceerd voeding wat de vogels krijgen, want ook bij de Japanse Meeuwen en bij de Bruinborst Rietvinken zien we dat de vogels groter zijn dan de ouder koppels waar we mee begonnen. Twee Ceresamadines in geschreven in Apeldoorn 1 vogel kreeg 91 punten en de ander won zelfs goud met 93 punten een prachtige vogel alleen vonden wij de vogel toch te licht op het ruggdek hij kon nog wel iets donkerder dan komt ook de rug tekening nog mooier uit, hier hebben we ook goed opgelet bij het uitzoeken van de jonge vogels.

In 2006 kweekten we met vier koppels ceresamadines van uit deze koppels kregen we 41 jongen waarvan maar 8 vogels waren grootgebracht door de Japanse Meeuw. In de broedkooi ging het dit jaar stukken beter, wel zijn we gestopt met het voeren van bufflowormpjes (diepvries) wel kregen ze nog pinky's er werden nu op een enkele na geen jongen meer uitgegooid.

 

Foto: Jong wordt gevoerd in broedkooi

 Natuurbroed of Pleegouders: Van de vier koppels waar we in 2006 mee kweekten waren twee poppen bij die door de meeuwen waren grootgebracht. Dit gaf geen probleem bij het groot brengen van de jongen de poppen voerden prima. Een vogel inzetten voor de kweek die grootgebracht is door meeuwen  is dus volgens mij niet zo erg, ook de kweekman die we gekocht hadden in Apeldoorn kwam bij een kweker weg die al twintig jaar ceresamadines kweekt onder de meeuwen, maar dan ook alles onder de meeuwen legt al jaren, deze man brengt bij ons ook prima zijn eigen jongen groot. Ondanks dat we veel met de Japanse Meeuw kweken streven we er na om de rest van onze vogels natuurbroed te kweken, alleen in noodgevallen willen we nog wel eens een keer de meeuwtjes inschakelen,als het past. We houden  er gelukkig een goede boekhouding op na en kunnen dus bij de verkoop van een vogel zo zien of de vogel is grootgebracht door pleegouders of natuurbroed. Ik zeg maar zo voor de kweek maakt het volgens mij niet zo veel uit, maar zo denkt natuurlijk niet iedereen er over.

De vogels zijn nu imiddels goed gewend aan de kweek in broedkooien, we kweken nu ook in kooien van 60 cm breed, als nest gebruiken we kanarie tralienestjes deze voorzien we eerst van een witte koffiefilter zakje hierin kun je heel goed zien als je een keer luizen in het nest heb zitten, een hand vol cocos vezel er in en de ceressen bouwen het zelf verder af.

Vanaf 2005 zijn er bij ons al meer als 300 ceresamadines geboren. 

Twee vogels 93 punten hebben gescoord  op het Nederlandse kampioenschappen in Apeldoorn.

Lees verder over de kweek van de ceresamadine in onze logboek van 2012 en 2011

 Inmiddels is het 2012 en alle jongen die we kweeken zijn natuurbroed